Melden

U kunt uw zorgonderneming vanaf drie maanden voor de start van de zorg- of jeugdhulpverlening melden als ‘nieuwe zorgaanbieder’. Het melden verloopt via het beantwoorden van een aantal vragen over uw zorgonderneming. U kunt (sinds eind oktober 2019) melden ofwel met een e-mailadres ofwel met eHerkenning als inlogmiddel.

Inloggen met een e-mailadres

Als nieuwe zorgaanbieder kunt u ervoor kiezen of u zich wilt melden met een e-mailadres of met eHerkenning. Dit is nieuw sinds eind oktober 2019. Voorheen was eHerkenning verplicht.

Het inloggen via een e-mailadres heeft als voordeel dat het gratis is. U geeft een e-mailadres op en ontvangt een inlogcode. Daarna kunt u de vragenlijst invullen. Wij zullen uw gegevens veilig opslaan.

EHerkenning heeft als voordeel dat het het meest veilige inlogmiddel is en dat u het ook bij andere overheden kunt gebruiken.
Let op: als u al bij ons bekend bent met een KvK-nummer en u heeft eerder eHerkennning gebruikt, kunt u later niet nogmaals inloggen via een e-mailadres.

Inloggen met eHerkenning

Voor het melden kunt u inloggen met een eHerkenningsmiddel van ten minste beveiligingsniveau 2+. eHerkenning is een veilige manier van online identificeren en inloggen voor ondernemers (vergelijkbaar met DigiD voor personen). De kosten, de aanvraagprocedure, de doorlooptijd van de aanvraag, de looptijd van het contract e.d. verschillen per aanbieder. Met een eHerkenningsmiddel kunt u ook veilig inloggen bij diverse andere (overheids)organisaties. Meer informatie over eHerkenning en de aanschaf vindt u op www.eherkenning.nl.

Welke informatie heeft u nodig?

Na het inloggen doorloopt u 10 stappen en beantwoordt u in totaal 7 vragen. Hieronder vindt u een overzicht van de informatie waar naar gevraagd wordt:

 • Uw organisatiegegevens.
  Deze gegevens worden bij het inloggen automatisch opgehaald bij de KvK. Kloppen deze niet, dan moet u deze eerst aanpassen bij de  KvK.
 • Of u bekend bent met de eisen die de Wkkgz of de Jeugdwet stelt aan u als zorg-/jeugdhulpaanbieder.
 • De datum dat u van start wilt gaan met de daadwerkelijke zorgverlening/jeugdhulp.
 • Hoe u denkt dat de formatie van het zorgverlenend personeel (waaronder inhuur en onderaanneming) er uitziet na het eerste half jaar.
 • Welke zorgberoepen u in wilt zetten bij uw zorgverlening.
  Bijvoorbeeld arts, tandarts, verzorgende in de individuele gezondheidszorg (VIG-er), fysiotherapeut, verpleegkundige enz.
 • Het totaal aantal fte per zorgberoep
 • Het soort zorg dat uw onderneming aan gaat bieden.
  Bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve zorg, revalidatiezorg, orthodontische zorg, thuiszorg, verpleging en verzorging, alternatieve zorg, gehandicaptenzorg, jeugdhulp enz. En wat daarbij, indien van toepassing, het hoogste indicatie/zorgprofiel gaat zijn.
 • Of u voorbehouden handelingen zoals omschreven in de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) gaat uitvoeren.
 • Hoeveel patiënten / cliënten u per maand hoopt te behandelen 6 maanden na de start.
 • Daarnaast wordt gevraagd naar uw e-mailadres en telefoonummer. De IGJ gebruikt deze gegevens om eventueel contact met u op te nemen voor aanvullende informatie of om een afspraak te maken.

Let op! Het is niet mogelijk de vragen tussentijds op te slaan. Vul de vragenlijst in één keer in.

Hoeveel tijd kost melden?

Heeft u de benodigde informatie vooraf verzameld, dan kost het melden u ongeveer 10 minuten.

Vanaf welk moment melden?

Melden is mogelijk vanaf drie maanden voordat u begint met de zorgverlening. Eerder melden is niet mogelijk, omdat er dan vaak nog teveel onzekerheden zijn over bijvoorbeeld het exacte moment van starten of de locatie. Het is voor de inspectie echter belangrijk dat de ingevulde gegevens zo actueel mogelijk zijn.

Wanneer u eerder dan drie maanden de vragenlijst wilt invullen, krijgt u de melding dat melden op dit moment nog niet mogelijk is. U kunt de vragenlijst dan ook niet afronden.
Meld uw onderneming niet later dan twee weken voordat u daadwerkelijk van start gaat met zorg verlenen aan patiënten.

Melden

 • Gaat u over drie maanden daadwerkelijk van start met zorg verlenen?
 • Heeft u een e-mailadres of een eHerkenningsmiddel?
 • Heeft u alle informatie voor het beantwoorden van de vragen bij de hand?

Ga dan naar de vragenlijst en meld uw zorgonderneming